Проект площі Митної став найкращим реалізованим проектом площі в Україні за останні 10 років

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Проект площі Митної у Львові отримав диплом 1 ступеня Національної премії з ландшафтної архітектури в номінації “Кращий реалізований об’єкт громадського простору / категорія площі”. Про це розповідає L&A. Ландшафт і Архітектура.

В голосуванні брали участь міжнародні журі із Латвії, Північної Ірландії, Бельгії, Ірландії і також з України.

Журі розглядали об’єкти зі всієї України, термін проектування та реалізація яких датується 2010-2020 роками, тобто останні 10 років.

Нагадаємо, площу Митну у Львові було закрито у червні 2015 року, офіційно відкрили у травні 2017.

Тоді активісти із ГО “Urbanideas” провели цілий ряд досліджень. На початку воркшопу група учасників поспілкувалася з користувачами площі: з продавчинею морозива, заступником директора Поліграфічного коледжу, зі студентами та перехожими. Визначили усі болючі та проблемні точки площі, які були усунені реконструкцією.

“Нашим завданням було: впорядкувати й наповнити площу, частково ізолювати її від шуму та бруду дороги; привернути увагу до проблемного стану підземного переходу й мощення площі; повернути площі репутацію музейного, студентського простору; дати громаді приклад перетворень у міському просторі”, – розповідають активісти.

Проект реконструкції площі Митної фінансували із бюджету Львова, на що виділили 6 млн гривень. Також URBANIDEAS намагалися залучити місцевий бізнес, але крім дрібних торгівців із переходу, усі більші заклади відмовилися долучитися до переоблаштування площі.

Від червня до початку холодного сезону 2015 року на Митній повністю замінили всі інженерні мережі та спорудили фонтан. У 2016 році роботи відновили у травні.

Під час реконструкції тут замінили верхнє покриття, понизили площу і замінили усі комунікації. Облаштували пішохідний фонтан із 25 форсунками і спеціальним обладнанням, що регулює висоту струменів залежно від сили вітру.

В межах реконструкції провели ремонт фасадів Музею Пінзеля та Поліграфічного коледжу. На площі встановили систему освітлення, нові лавки та зелені зони, а по периметру висадили дерева. Насадження частково подарувала львівська митниця, іменем якої названа площа.

Площа набула зовсім іншого вигляду і значно ожила. Генпроектувальником виступила фірма “Рутенія”. Вони також запроектували реконструкцію простору біля Глинянської брами, що через дорогу. Ремонтні роботи станом на вересень 2020 року там все ще тривають.

Поширити:

ЗАЛИШИТИ  КОМЕНТАР